Ahoj,
nejdřív díky za podporu, toto téma jistě bude sledovat i pár doposud neregistrovaných hledačů informací o tabáku. Takže přidám jednu novou.
"Turecký tabák v cigaretě"
Abych to úvodem trochu zhrnul: Koupil jsem na Aukru semena nespecifikovaného "tuckého tabáku". Vím o něm, že není nutná fermentace, stačí louhovat, poměrně vysoký obsah nikotinu, nasládlá chuť. Prodejce tvrdil, že má být chuťově podobný Virginii. Výška rostliny něco přes 2 m, kvete růžovo-fialově, listy v délce asi 30 cm, vzdálenost sázení od sebe 50 - 60 cm. Fotku sorry nemám, k focení mám bohužel nějaký odpor.
Takže sebral jsem několik již evidentně dobře usušených listů z různých pozic rostliny (příjemná medová vůně), umístil do vlhkého sklepa na 2 dny (trvalo to o den déle než virgin) aby listy zvláčněly a mohl jsem je protáhnout mojí řezačkou.
Takto vypadá: na cigerety používám nástavec na 0,8mm a poté na 6,5mm ještě nakrátím kůli lepšímu plnění v el. plničce cigaret. Při správném postupu (jde hlavně o vlhkosti listů v určitých fázích) je cigareta naplněna a chová se při hoření naprosto srovnatelně jako origa. Ale o tomto dám detaily v případě zájmu někdy jindy.
http://www.panvicky.cz/italsky-strojek- ... #zalozka-1Fajn, bylo nařezáno, naplněná cigareta a šel jsem do akce. Po prvním prásku trocha překvapení ze všech stran.
Smrad nebo vůně kouře? Řekněme spíš zajímavá netradiční vůně, ale spíš bych ji čekal někde v kostele z kadidla, než z cigarety.
Chuť - nasládlá, těžko dál zpecifikovat, to nedokážu, né blbá, ale hodně netradiční.
Nikotin - ááá, tady jsem si okamžitě vzpoměl na "basu333", že domácí tabák v našich podmínkách ho postrádá. Věřím, že po pár těchto cigaretách by mi explodovala hlava.
Závěr: tak tohle mně teda nevzalo.
Inu dal jsem na radu prodejce semínek v přiloženém letáku a louhoval jsem. V tomto případě dle doporučení na skoro 60°C, na 3 minuty.
Všechno se zjemnilo, snížil obsah nikotinu, ale ještě né dost (přidal bych při louhování ještě 2-3 minuty). V každém případě tento tabák s Virginií nemá nic společného, jak tvrdí prodejce semínek. Ani chuť, ani vůni kouře.
Závěr: Kouřit tyto cigarety jako denní spotřebák bych nemusel.
Pokus poslední byl smíchat tento tabák (vylouhovaný) s Virginií, řekněme 1 ku 3-5 virginu.
Toto jsem už ani nečekal. To bylo jiný kafe. Jiná cigaretka, než běžně známe, ale dobrá.
Nasládlá chuť, mírně netradiční, ale ve spojení s Virginií dobře vyvážená chuť i vůně. Přičemž se takto dá poměrně dobře ušít pomocí louhování výše nikotinu tzv. na míru.
Závěr: Dovedu si představit, že bych si velmi jednoduše na tuto lehce netradiční cigaretu zvykl. Někdy ještě určitě zkusím směs dvou Virginií s B.Jupiter a 5-10% tureckého.

Usušený turecký tabák má oproti Virginii a Burley poměrně nízkou sklizeň, ale konkrétně tato odrůda opravdu dosti vysoký obsah nikotinu (téměř srovnatelný s machorkou), zajímavou, netradiční chuť a vůni.
Rozhodně ho nedoporučuji jako sólo tabák, ale vřele dodoručuji minimálně odzkoušet v menšinovém poměru do cigaretových směsí.
P.S. tento tabák v současné době fermentuju (už skoro měsíc), možná to tu časem doplním.
Doplněno: Nikdy nefermentovat, šlo to do koše. Stratí aroma, chuť a blbě hoří.