ralo píše:Chci se zeptat, jak dlouho vám trvá zakouření levných dýmek, např Stanislaw BPK? Já si koupil poprve levnou dýmku_ Stanislaw, a dnes po osmém postupném zakuřování chutná furt hnusně.. U každé "normální" dýmky už po pátém šestém zakouření chutnala celkem dobře a bylo to čím dál lepší, ale tady zatím pořád taková ta pachuť nové dýmky, tak mě zajímá, jakou máte zkušenost vy. Prostě obyčejnou low end dýmku si už nikdy nekoupím. Když tady čtu jak radíte začátečníkům koupit si do začátku levnou dýmku, že bpk nebo Stanislaw stačí, tak si říkám, jestli toho začátečníka vlastně nevědomky neodradíte, vy už máte "hubu prokouřenou" ale člověk, co začíná se musí z toho poblít, protože než se prokouří levnou dýmkou k jakž takž nějaké chuti, tak se mu to tak zhnusí, že nebude mít důvod v tom pokračovat. A to ještě někteří radí bez filtru, tak to už jako vůbec nevím teda.. Neberte to vůbec nějak zle, jen píši svůj názor a zkušenost, že vždy už třeba po pátem kouření to bylo fajn, mám 10 dýmek, a ted abych si šel vypláchnout pusu po tý Stanislawce. Prostě opět se mi potvrdilo, že levný a obyčejný věci nemá prostě cenu kupovat. Mír a chladný kouř s vámi
Myslím, že je to "ein trochen" složitější.
Za prvé mají pravdu předřečníci ... čili briár je briár a pokud není kazový, tak to je obdobný proces u všech dýmek, které nebyly nějak spešl ošetřeny (např. oil cured apod.)
Za druhé

je známá pravda, že do dřeva nikdo nevidí a že každá fajfka chutná osobitě. Mnoho lidí nadává na drahou fajfku od slovutné firmy a naopak nedá dopustit na třeba BPK, Jirsu nebo Hodulu (prostě fajfku do 1300 - to je ta cena, kde se to momentálně láme). Je to trochu mystika ... fajfka je třeba skvěle udělaná, ale prostě ti to z ní nějak nechutná...
Za třetí ... fajfka si musí sednout s tabákem. Některé se s některým vyloženě nesnesou, ale s jiným super. Možná ses zrovna trefil do úplně nevhodné kombinace, musíš prostě zkoušet. Leta kouření tu moc nepomohou, snad jen přidají pokoru. Metoda pokus omyl.
Za čtvrté ... a tady už možná něco hraje na tvé straně ... poměrně hodně dělá počasí. Jednak na chutích obecně, ale také vlhkkost vzduchu a tlak. A samozřejmě teplota, ta působí srážení vody a fajfka se chová jinak. Zakuřoval jsi ty jiné fajfky také koncem listopadu a začátkem prosince? Skoro si nedovedu představit méně vhodné období co do externích podmínek.

(Zvláště pokud nemůžeš setrvale kouřit doma.)
Nu a pak je tu naopak pár věcí, kde to, co píšeš, nějakou roli hrát může:
Kontra za prvé: samozřejmě, že OBECNĚ mají drahé firmy lepší a hlavně starší briár, lepší výstupní kontrolu a obecně se jednomu kousku více věnují ... pokud nejde o jejich lowendové řady, ale skutečně draze zaplacené kousky.
Kontra za druhé: fajfky od každé firmy podle mých zkušeností OBECNĚ "nějak" chutnají. Mně např. přijde, že Jirsovy fajfky chutnají dost specificky, a pak dost osobité jsou fullbent Petersonky (mluvím o sériovkách, handmade je osobitý vždy). Velkou roli hraje např. složení zakuřovací pasty, nebo naopak péče o holý vnitřek kotle (viz Hápovo proslulé leštění). Některé dýmky jsou designovány na uhlíkový filtr, některé na balzu, u některých je filtr ústupek EU, ale koncept firmy vlastně počítá s bezfiltrovým kouřením. Zásadní roli hraje náústek: šířka kanálku, dvě díry nebo široké vyústění, P-lip etc. Některé pasty jsou skutečně neoblíbené, já ovšem takto vnímám pouze tu od DB.
Kontra za třetí: zásadní rozdíl dělá tvar. Není ta BPK hodně tvarově odlišná od předchozích dýmek? Totéž tloušťka hlavičky, ta má poměrně zásadní vliv. OBECNĚ je do některých shapes vhodný spíše určitý druh tabáku a do jiných jiný.
Kontra za poslední: zakuřuješ stejným tabákem, nebo jiným? Některé se na to vyloženě nehodí. Někdy dělá strašně moc vlhkost tabáku. Také se mění šarže dodávané na náš trh, což ve složení poznáš právě při zakuřování, kdy se to chová někdy o dost jinak i přes pokusy o dorovnání chutí.
Suma sumárum: neexistuje jedno ideální kouření, vždy se kuřák musí stylem přizpůsobit fajfce, tabáku a panujícím podmínkám. U dražších je to OBECNĚ trochu snazší, ale je jich prostě víc škoda do začátku, pokud člověk nemá zrovna majlant.