Moderátoři: Dejmal, Fénix, basa333
Petronil píše:Ahoj, jsem začátečník, potřebuji prosím poradit ohledně chutí tabáku při kouření. Neustále laboruji s faktem, že někdy mi daný tabák nechutná, necítím prostě mimo dýmu nic, někdy jsou chutě famózní, další den zase jen velmi málo. Z tabáku mám zatím rozdělaný Old Gowrie, Kentucky Bird a Leonardo 1876. Např. v zakouřené dýmce napoprvé famózní chuť Neonarda, další den tak napůl a po pár dnech chuť žádná. Byl to zkušební, 10g vzorek, přesypal jsem ho do zavařovací sklenice, na vrch nalepil filc a na něj nakapal lékařskou destilovanou vodu (stejně mám ošetřené všechny tabáky, cca 1x za 5 dnů dokapu destilku na filc a zase sklenici zavřu). Každý tabák po otevření před použitím nechám tak na necelou půl a hodinku proschnout, předtím prsty promnu a na tácku co nejvíce rozprostřu. Old Gowrie je někdy výborně lehce nasládlý, s vůní tabáku, další den nic, další napůl. Někdy mám chuť tabáku po kouření několik hodin, někdy z toho mám divný pocit. Kouřím denně 1 - 2x a marně přemýšlím, kde dělám chybu. Při skladování tabáku, při jeho promnutí, nacpávání, kouření, nevím. Dýmky nechávám cca dny vysychat, po přivonění musí být neutrální, jinak je ještě nechám den, dva navíc. Budu rád za postřehy a rady, děkuji.
Petronil píše: Chuť byla konečně dokonalá, báječně nasládlá, ke konci dýmání už se normálně vytrácela.
BATRACHOS píše:
No vida, za chvilku budeš radit ty nám!
Ohledně dokuřování: co myslíš tím "ke konci"? Posledních 3-5 minut? Nebo posledních 20?
To je totiž dost rozdíl.
Posledních 5 a méně minut, na to fakt je vícero názorův.
Taková firma Savinelli, ti nedoporučují dokuřovat úplný spodek kotlíku a raději tam nechat pár nespálených kusů tabáku. Uvádějí hned několik důvodů:
1. Riziko napálení, pokud by se mělo opětovně zapalovat kvůli posledním 5 minutám. Hlavně kanálek je v reálném ohrožení.
2. Chuť těch posledních pár kousků tabáku prostě není nic moc. Opět mnohem horší, když se opětovně připaluje. To je fakt.
3. Je tam prostě naprosto největší koncentrace škodlivin na pár milimetrech. Není to žádná lábuž a dostaneš opravdu velkou dávku nikotinu, dehtu a všeho. Ty zbytky jsou nasáklé vším, co vyteklo během spalování horních vrstev.
Jak ale čelit tomu, aby spodek nezkysl? Savinelli doporučuje prostě mít víc dýmek a kouřit každou maximálně cca 1x za 3 dny. A čistit.
Peterson má jiný přístup, doporučují zakuřovat postupně od malého nacpání a tím dosáhnout toho, že úplný spodek kotlíku bude pořádně zakouřený a tím bude lépe pomáhat chuti toho závěru. Ale to se možná týká ještě spíš těch cca posledních 20 minut.
Ono totiž těch posledních 20 minut je úplně nejvíc o perfektně zakouřené fajfce a dobrém nacpání. Když se to sejde, tak je to víceméně nejlepší fáze z celé fajfky. Když to pak nechcípne, tak se žádných horších 5 minut na konec nekoná a prostě blaho trvá do chvíle, než už není co dál spalovat. Když to chcípne (což je celkem časté, skoro 50% případů), tak je tu to dilema "Peterson versus Savinelli".
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník