Prasklá troubel

04 kvě. 2023, 12:35

Zdravím všechny, kdesi jsem vyhrabal nějaké prastaré dýmky, co, mají naprasklé troubele. Zkoušel to někdo lepit a případně čím? Díky Michal.

Re: Prasklá troubel

27 lis. 2025, 12:21

To bych byl taky rád za radu čím to slepit . Nešťastný pád dýmky na zem my ji nekompromisně rozloupnul . Náústek vyjde zasunout na nějakých možná něco málo přes 2 mm a když přiložím dýmku zespod na předloktí a potáhnu, tak stále drží přisátá na ruce . A když odražený kus nasadím zpět na místo tak krásně zapadne a dotvoří dýmku zpět k původnímu vzhledu . Rád bych ji slepil , ale při otázce které lepidlo na dřevo je při případném zahřátí zdraví neškodné spadla prodavači v hobby marketu brada se slovy "tak to vám nepovím". Někde si tu radu snad najdu , nechci ji odepsat , protože byla moje první . Jenom laicky tuším , že vteřiňák asi to pravý nebude ))

01 pro. 2025, 10:38

Naopak kvalitní vteřiňák je to pravé, jen je to potřeba nechat tak 24h vytvrdnout a pak odstranit všechno z vnitřku krčku, nesmí tam být nic navíc. Také je potřeba o pár desetinek zbrousit čep, abys eliminoval tlak při ohřátí dýmky, kdy se dřevo vlhkostí začne roztahovat, aby to neprdlo. Doporučuji pak vnitřek kršku i čep notně počmárat měkkou tužkou a pravidelně mazat. Grafit je nejlepší mazivo.

Zdravotní nezávadnost řešit nemusíš, vteřiňák za pár hodin vyprchá, navíc je tam čep a krček se v tom místě ohřeje maximálně od ruky.

01 pro. 2025, 15:14

Tak to jsem moc vděčný za reakci a mnohonásobné díky "Dejmalovi za podporu a za to že je !" :ok:
Věřil jsem , že není na místě hned strojit pohřeb . Věřil jsem , že odpočinek na lůžku a silná touha mé milé první dýmečky , touha žít a rozdávat radost , .. přinese uzdravení.
Mám velkou radost , že se mi právě dostalo prohlášení Pana Doktora Dejmala , z kterého je patrné , že má milá má stále možnost žít plnohodnotným životem , který se nemusí nijak lišit od jejich zdravých sester.
Pocit mám z toho fajn . Tak teď se jen pěkně upravit , naladit se na tu zprávnou vlnu a pomalu tu holku začít jemně probouzet k životu . Těším se , že až otevře oči , budu to já , s kým bude zase sdílet svůj hluboký upřímný pohled .
Tak ještě jednou díky

02 pro. 2025, 07:53

Není zač a ať se to povede.