04 zář. 2023, 17:29
Ahoj všem,
hlásím se jako další úplný nováček jak zde na fóru, tak jako kuřák dýmek. Celý život jsem nekouřil, teď, kdy mám již ojeté páté gumy, přicházím na blahodárnost vůně tabáku a krásy dýmek

Už mě nebaví se celý život za něčím honit, začínám vyhledávat klid, pohodu a moudré rozjímání, k čemuž jsou myslím dýmky úplně ideální. Před měsícem jsem si pořídil Stanislawku, za další týden Savinellku, před pár dny Barling a pokukuji po Petersonce, čímž chci zakončit pro letošní rok objevování krás dýmek a zaměřit se na tabáky. Kouřím Kentucky Bird a Rattray's Old Gowrie, oba dva mě chutnají

V záloze mám Mac Baren Original a Savinelli Leonardo, prostě je čas neustále objevovat. Jsem z Pardubic, nemám ale bohužel ve svém okolí (nebo neznám) nikoho, s kterým bych mohl poklábosit a pokouřit.
Děkuji za přijetí a přeji všem voňavý a chladný kouř s dobrým nápojem v ruce
06 zář. 2023, 22:11
Zdravím, pardubická komunita snad úplně zcepenělá není, jestli máš fcb, tak tady je odkaz:
https://www.facebook.com/groups/1603233983307153Hodně to zaříznul zákaz kouření v hospodách, následně i covidová omezení. Hledej zde na stránkách lako, Mr.Kopr, lukask, Martin Pedain, Ragaz, Bedřich 2
06 zář. 2023, 22:40
Ahoj,
moc děkuji za zprávu, hned se podívám

O samotě je dýmkaři smutno, společenství stejně postižených je dokonalost sama
19 pro. 2023, 08:04
Dobrý den, zdravím všechny uživatele fóra. Jako celoživotní nekuřák, jsem si koupil dýmku, vlastně už dvě, cigarety mi fakt nic neříkají, přitom tabák jako takový mi voní. Takže jsem na fóru hledal do začátku nějaké informace. Jaké tabáky, podle čeho se orientovat atd. No a v neposlední řadě se tu určitě dají potkat lidi na pohodu. Kouření dýmky beru jako sváteční záležitost. Líbí se mi, že dýmka se nedá uspěchat. To je něco málo z důvodů proč jsem tady. Vzhledem k tomu, že se blíží vánoční svátky, přeji všem šťastné a veselé.
20 pro. 2023, 08:02
Vítej a ať se Ti tu mezi námi líbí a nasaješ zde mnoho užitečných informací do Tvých začátků.
Každý nový člen je požehnání, abysme nevymizeli
21 pro. 2023, 01:13
Ahoj, buď zdráv a jsem rád že rozšíříš naše řady, už nás moc není.
12 zář. 2024, 19:06
Hezký večer, rád bych se představil zbývajícím tabákovým nadšencům. Trochu jsem se rozepsal, takže snad Vás tím neodradím a nedostanu se Blacklist….
Je mi něco před čtyřicítkou, kouřím od svých 14 cigarety a vždy jsem měl velmi kladný, skoro až pozitivní vztah k tabáku. Vždy mi hodně voněl, rád jsem pozoroval kouřící lidi a v pozdějších letech mě na kouření fascinovalo jaké si sektářství, kde si neznámí lidé vždy venku na cigaretě popovídali a pak zas šli.
První dýmkovou etapu jsem započal kouřením cestou na gympl, kde mi cesta pěšky trvala okolo 40 min. Otci jsem vzal jeho Peterson’s Killarney full bent s P-lipem, nacpal ji Holger danske Burbon a vyrazil na cestu. Dýmku jsem pařil, moc jsem nečistil a hodně smrděla. Pak mě napadlo ji rozebrat a zjistil jsem, že má malou komoru na kondenzát. Po vyčištění, pár dalších paklíků aromatického zvěrstva mě dýmka bavila. Kouřil jsem tak dvě dýmky denně a samozřejmě tak 10-15 cigaret k tomu. Když bylo peněz méně, upřednostňoval jsem cigarety místo dýmkového tabáku a nějak postupně jsem zase dýmku nekouřil.
Další zvrat nastal někdy na začátku vysoké, kde mi začali smrdět cigarety. Ve škole se kouřilo běžně na chodbách a v ateliérech [UMPRUM] a asi kombinace Startek a Javaanse tabáků mě zase zpět nasměroval k dýmce. Oprášil jsem definitivně zabavenou otcovu Petersonku a zase průběžně kouřil. Tehdy jsem objevil u p. Hingara tabák Dunhill MM965, EMP a NC a vesele jsem dýmal. Protože jsem kluk z Vinohrad, tak jsem se taky někdy zastavil v Blanické, ale jednou mě tam nějak nasr…, takže jsem tam už nechodil. Nyní si normálně z E-traf. objednávám a už si to moc nepamatuju, ale chodil jsem pro tabák do Štěpánský a Vodičkovi ulice.
Neustále jsem kouřil cigarety, tu Petersonku a pak pár dědových Bruyere garantie dýmek. Dědovy dýmky to bylo něco. MM965 byla vždy s příchutí Amphory a nedala se překouřit. Když jsem už kouřil dýmky docela hodně tak přišel „protikuřácký“ zákon (čti. zvěrstvo) a to byl na nějakou dobu konec dýmek.
Tuším, že někdy v roce 2020 jsem se k dýmkám zase vrátil, tu a tam jsem si zapálil. Dnes už je to druhý rok co kouřím tak 4-6 dýmek denně a dvě až tři cigára ke kafi. Pracuji „z domu“ takže v podkrovním ateliéru bafám skoro pořád. Občas se zapomenu a dýmka vyhasne, ale jedou skoro nonstop.
V ateliéru nekouřím otcovu „slavnou“ Petersonku, o které je velká část začátku kouření tabáku z dýmky. Jsem blbec co se jednou opil, někam ji dal a ona nikde…
Obecně mám kladný vztah k Peterson dýmkám, dvě z řady Killarney jsem si musel „nostalgicky“ koupit a přibyli další a další. Zjistil jsem, že mám rád ebonitové náustky a P-lip mi docela vyhovuje především tím, že střídám dýmky s P-lip a bez. Při tom, že mám dýmku skoro pořád v hubě, mám jazyk skoro jak novorozenec. Pokoupil jsem nějaký ten starší Dunhill [42261 a prince Root ze 60-let] čekajíc úplně jiný kuřácký zázrak a ten se tak úplně nekonal, nicméně kouří fantasticky a mají nádherné proporce. U Petersona mám rád takovou tu přefouklos, těžkost a obecně mám rád ohnuté fajfky. Z tabáků kouřím především anglické směsi, kde latakie není úplný prim, ale spíš orientálci. Asi z této části tabákového spektra mám nejraději Asthon Consummate getleman a Skiff m. Vyjímka je od Ashtona „řemeslníkova směs“ AB, která je fantastická. Z Burley mám rád Solani Burley flake a Stirling Flake a z virginií a VaPer asi McConnel Padington a DTM St.Bernard flake. Rovněž jsem milovník vánočních směsí, kdy jsem natěšen, voní mi to, chvilku mi to chutná, pak zjistím, že je to ohromně slabé a končí to jako tabák na postřik proti mšicím.
Tímto představení končí, přeji hezký večer z Dobříše.
STPN
12 zář. 2024, 20:58
Štěpáne, měli jsme to podobné. To mě jako první napadlo při čtení Tvého milého představení. Přeju Ti, ať Ti dýmka dělá radost a zdravím z Kroměříže.
13 zář. 2024, 21:15
Ahoj. S chutí jsem si přečetl tvůj životní příběh a hezky jsem se pobavil. Líbí se mi jak máme všichni různé příběhy seznámení se s dýmkou. A tak trochu úchylku. Vítám tě tu a přeji spoustu chladného kouře.
05 úno. 2025, 08:26
Asi je načase abych taky o sobě něco málo napsal. Jsem bývalý kuřák cigaret. Kouřil jsem od 15 let a to docela hodně, hlavně potom za volantem,jak většina řidičů s povolání. Několikrát jsme se snažil s tím seknout,ale vždycky jsem se po roce a víc k cigaretám vrátil...
Svoji první dýmku jsem dostal k 25 narozeninám spolu s Amphorou full od kamoše Je to selská dýmka. A potom co jsem z ní vykouřil amphoru,tak mi visela na zdi pomalu 17 let...
Loni v létě se stavil zase ten samý kamoš a zase s Amphorou,tak jsem jí sundal se zdi a od té doby mě dymkaření chytlo. Samozřejmě už mám dýmek vic ze selské dýmám opravdu výjimečně. Začínal jsem na aromatických tabácích,ale ty mi krom amphory full, vůbec nejdou. Takže kouřím neparfémovaný .
Zatím mám selskou dymku,keramickou dymku, Stanislawku, zahnuté BPK filtrovku a levné bpk ( tzv pracovní

)...
A ještě jedna důležitá věc.
Někde jsem četl, že dýmka má člověka naučit klidu. A právě proto to dělám.
Přeju všem chladný kouř
11 dub. 2025, 17:36
Jířa z Pardubic )) kouřím 43 let (tmavej tabák) , je mi 53 let a z dýmkou jsem začal v v 52letech
11 dub. 2025, 17:50
Za tuhle představovačku se teda omlouvám , protože se mi jich 100 neodeslalo a teď to náhodou jde. A fakt mě zkráceně teď do hlavy nic nevlezlo . A jestli se odešle i tohle , tak bych chtěl poděkovat za všechny ty rady a příspěvky tady. Za všechno a za všechny. Za to , že jste a že to tu funguje ))