Cena dýmky pro začátečníka

Dýmky a příslušenství - zajímavé dýmky, výrobci, sběratelství, údržba... též výroba, materiál.

Moderátoři: Dejmal, Fénix, Jakub

Příspěvekod Stan » 08 lis. 2007, 10:07

Takze mi z toho vychazi, ze:
- uspokojit, (nebo primo udelat radost) muze i levnejsi kus, bez ohledu na znacku, ale rict, ze je pro zacatecnika lepsi levnejsi fajfka nejde, protoze to proste neni pravda. Vse je podporeno radou prikladu z praxe.
Je to tak?
Stan
Účet zrušen
 
Příspěvky: 219
Registrován: 01 dub. 2007, 12:59

Příspěvekod JardaS » 08 lis. 2007, 10:08

Nejdůležitější je , aby se líbila , dobře seděla v ruce , byla dobře navrtaná ( důležité ) , měla tu správnou velikost na kterou se opravdu cítí a teprv teď přijde cena . Je ale fakt ,že v začátku každý ( skoro každý ) kouká na cenu .
Toto je můj názor a dnes mne štve , že jsem to takhle neprovedl , když jsem začínal . :D :puffy:
Uživatelský avatar
JardaS
Zasloužilý člen pipE-clubu
Zasloužilý člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 2902
Věk: 67
Registrován: 21 led. 2007, 21:34
Bydliště: Karviná

Příspěvekod basa333 » 08 lis. 2007, 10:12

já bych k tomu řekl asi tohle: i začátečník si jistě pokouří i z dražší fajky, ale hrozí tu riziko, že mu bude líto peněz, pokud mu to přestane chutnat. na druhou stranu i začátečníkovi bude asi vadit, když na své dýmce uvidí zakitovaná místa nebo mu bude pouštět barvu atd. takže zlatá střední cesta: dýmka někde kolem cca 1 k - tam už si výrobci (většinou) nedovolí vypouštět úplný šit. no a když ho to přestane bavit, tak se z toho finančně nezhroutí
Uživatelský avatar
basa333
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 13000
Věk: 61
Registrován: 17 říj. 2006, 08:29
Bydliště: Buštěhrad

Příspěvekod kovářskej » 08 lis. 2007, 10:17

V podstatě ano, stejně jako nelze říci že je pro začátečníka ideální fajka drahá. Hlavně je to asi o tom, co člověka jdoucího si koupit první faječku "chytne za srdce", která ho prostě na první pohled zaujme a pak taky o tom aby dokázal prodavač v krámku prohlédnout dýmku zda je v pořádku vrtání.Nebo aby začátečník měl s sebou někoho kdo dýmku kouří a něco málo o tom ví.Cenová hranice je strašně ošidná záležitost, pro někoho je strop na osmi stovkách, jiný klidně vyplázne pět tisíc a oba mají přitom tentýž pocit že učinili pro svou první fajfku maximum...Moje první fajfka stála 120 kaček, dodnes slouží, drahou jsem se bál koupit nevěda jestli mi to bude chutnat a jestli nenapášu škody... Opravdu se to nedá shrnout stylem tak a tak a za tolik a tolik.
Uživatelský avatar
kovářskej
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 2919
Věk: 57
Registrován: 05 říj. 2007, 08:41
Bydliště: Všechlapy , okr. Nymburk

Příspěvekod Stan » 08 lis. 2007, 10:32

No, uz to mi pripada rozumnejsi.
Takze ja si to opet shrnu.
Nelze rici, ze pro zacatecnika je lepsi levnejsi dymka.
Stan
Účet zrušen
 
Příspěvky: 219
Registrován: 01 dub. 2007, 12:59

Příspěvekod basa333 » 08 lis. 2007, 11:03

já bych to opatrně opravil: pro začátečníka není vhodná NEJLEVNĚJŠÍ dýmka. ten, kdo tomu trochu rozumí, může koupit i tu nejlevnější, pokud se dokáže přesvědčit, že vyhovuje určitým standardům
Uživatelský avatar
basa333
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 13000
Věk: 61
Registrován: 17 říj. 2006, 08:29
Bydliště: Buštěhrad

Příspěvekod BATRACHOS » 08 lis. 2007, 13:41

Tak já jsem tu znám svým na fajfmena dosti neobvyklým názorem, že fajfka by obecně nějak extra drahá být neměla, ať už začátečnická, nebo "pokročilá". Fajfky za pět a více tisíc pokládám už za úplnou blbost (pokud někdo nejezdí v jaguáru a nebydlí ve vile o třiceti pokojích, pak je to samozřejmě v poměru).

Na druhou stranu musí být fajfka bezpodmíněčně funkční, a to má nějaké momentální finanční dno. Řekl bych, že možnosti jsou dvě v závislosti na typu začátečníka:

1. začátečník s podporou zkušeného kuřáka, od něhož si nechá poradit ... to je situace, kdy lze sáhnout po fajfce kolem 600 (Stanislawky od Kloučka, občasné výprodeje low-end Jirsy, Kloučkovy standardky od Carolca)
2. začátečník solitér ... něco si přečetl, ale nemá kolem sebe žádného přítele-fajfmena a není ten typ, co si nechá poradit ... zde je nutno vsadit na prověřenou kvalitu a ta stojí víc - buďto hodně masivní Hodulovka kolem 1200, nebo Stanwell Zebrano, nebo Peterson Donegall. Rozhodně rustikovanou robustní fajfku. A od solidního prodejce, jako je Hingar, Carolco, nebo samozřejmě Michal.
3. A pak je tu černý kůň - vložkovky od Lorenza. Fajfky kolem 900, které jsou nepropálitelné, nemočkují a nepřebírají chuť tabáku. Lze se na nich rozhodnout, jestli se člověk stane fajfmenem čili nic. Není to ale úplně ono a nenaučí se s nimi tak úplně kouřit. Musí se ale vybrat nenadvrtané. Do začátku však, myslím, rozumná volba.

Jinak co se všeobecně první dýmky týče, myslím, že Michal nemá pravdu. Neznám začátečníka, kterému by ze začátku fajfka nemočkovala, protože každý zprvu kouří o hodně žhavěji, než posléze. Tím fajfka vždy dostane "ránu". Za druhé většina začátečníků kouří tabák, který jim později nechutná, ale fajfka už je na něj zakouřená. A poslední důvod - začátečník většinou nedokáže říci, jaká fajfka se mu vlastně doopravdy líbí... to se zjistí až po delším zájmu, prohlížení internetu, vyzkoušení více tvarů a povrchů. Takže drahou fajfku později pravděpodobně nebude tak oceňovat, jako kdyby si za stejné peníze koupil o půl roku, rok nato nějakou podle svého gusta (tím má na mysli hlavně preference bent x biliard, Liverpool x bulldog, masivní x filigrán, filtr x propalhuba, hladká x rustik x písek, fajfka na skus x do ruky etc.)
Uživatelský avatar
BATRACHOS
Zasloužilý člen pipE-clubu
Zasloužilý člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 6065
Věk: 50
Registrován: 21 dub. 2007, 12:53
Bydliště: Praha

Příspěvekod mirek » 08 lis. 2007, 14:32

BATRACHOS píše:...
Jinak co se všeobecně první dýmky týče, myslím, že Michal nemá pravdu. Neznám začátečníka, kterému by ze začátku fajfka nemočkovala, protože každý zprvu kouří o hodně žhavěji, než posléze. Tím fajfka vždy dostane "ránu".
...

A právě proto si myslím, v rozporu s obecným přesvědčením, že pro začátečníka je paradoxně lepší dýmka "tenkostěnná". Na ní totiž daleko líp vnímá teplo a naučí se kouřit pomalu a chladně.
Uživatelský avatar
mirek
Emeritní administrátor
Emeritní administrátor
 
Příspěvky: 1918
Věk: 62
Registrován: 02 bře. 2005, 08:30
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Stan » 08 lis. 2007, 15:09

Tak ja teda nevim.
Ja jsem se ptal na jednoduchou vec. Z nekterych prispevku jsem nabyl dojmu, ze pro zacatecnika je lepsi dymka levnejsi. Nebo, lepe receno, neni dobre zacinat s dymkou drazsi. Nechme, prosim, stranou debatu o tom co znamena "drahe a co levne", to je jiste velmi individualni. Zatim jsem zaznamenal, ze pro vyse zminene tvrzeni neni zadny realisticky a objektivni podklad. Tudis se ptam znovu.
Je pro zacatecnika lepsi levnejsi dymka a proc ?
Pomozte zacinajicim kolegum se v tom trochu vyznat. Oni Vas berou jako autoritu. Kdy nekdo napise, ze nejlepe se zakuruje Krakonosem ( to by bylo dalsi tema) sebehaji nekolik trafik, aby ho sehnali ( berte prosim obrazne). A to uz vubec nemluvim recenzich tabaku, .........atd.
Rad bych ted zduraznil, ze si teto diskuse velmi vazim. To jen tak na okraj.
Stan
Účet zrušen
 
Příspěvky: 219
Registrován: 01 dub. 2007, 12:59

Příspěvekod bigdragon » 08 lis. 2007, 15:22

Stan píše:Tudis se ptam znovu.
Je pro zacatecnika lepsi levnejsi dymka a proc ?

z mého laického pohledu je pro začátečníka vhodnější levnější dýmka.
Proč? z jednoduchého důvodu pokud se něco nepovede, nemrzí to tolik. A navíc levnější dýmku začátečníkovi s radostí koupí někdo z blízkého okolí jako dárek. Vše ostatní se odvine od důsledků tohoto počinu :twisted:
Uživatelský avatar
bigdragon
Emeritní moderátor
Emeritní moderátor
 
Příspěvky: 8842
Věk: 61
Registrován: 12 říj. 2004, 07:04
Bydliště: Přerov

Příspěvekod Stan » 08 lis. 2007, 15:31

Tak to jsi trefil jediny argument o kterem zatim vim.
To beru, snad s drobnou vyhradou, ze jinak pristupuje clovek k levne dymce, odpociva li ve stojanku dalsich 12 jinych dymek, jinak pokud ma jenom tu jednu jedinou. K tomu katalog "Danpipu" stazeny webu a vytisteny "Zivot s dymkou".
Stan
Účet zrušen
 
Příspěvky: 219
Registrován: 01 dub. 2007, 12:59

Příspěvekod BATRACHOS » 08 lis. 2007, 15:50

Stan píše:Tak ja teda nevim.
Ja jsem se ptal na jednoduchou vec. .


To základní, co z té debaty lze vyčísti, je, že ses neptal na jednoduchou věc. Položená otázka zásadně předurčuje možnost budoucí odpovědi. Takže ses vlastně špatně ptal...

... totiž moc obecně a proto jsou ty odpovědi tak moc odlišné. Já jsem se Ti pokusil naznačit, že pro různé povahy a věkové kategorie (a snad i sociální skupiny) platí jiná odpověď.
Dýmka je pohříchu osobní proprietka a vztahuje se k osobnosti majitele. Neexistuje nic jako "prostě začátečník". Proto je výsledkem dojem "ani levná, ani drahá".

Nicméně předchozí návrhy každého starého mázáka jsou realisovatelné a každý má něco do sebe. Třeba Veledrakův postřeh je výsledkem životní zkušenosti - tak to opravdu často chodí a já to mohu podepsat. Jenže bude-li ta fajfka naneštěstí nejen levná, ale i oupelně mizerná, pak to nerozhodného chudáka začátečníka odradí a už se nikdy neodhodlá si koupit pořádnou fajfku - takže by měl pravdu zase Chorche etc.

Dovolím si proto opětovně pozlobiti některé zdejší lakoniky a zase jednou použiji osvědčené metody analogie:

když se nezkušené ženě narodí dítě, je třeba, aby si prostudovala možné modely péče a výchovy. Je jich mnoho a většina za určitých okolností bezvadně funguje. No a mladá, nezkušená maminka se musí rozhodnout, který z nich se hodí právě pro ni a její děťátko - a pak na tom modelu pokud možno trvat, protože jinak bude pro dítě nevěrohodná a nejistá.
Fajfkový začátečník je takové miminko a proto pro něj platí obdobné inštrukce: musí se svým rozumem rozhodnout pro vhodnou variantu z vyzkoušených možností. Pomoci mu může pouze a jedině přítel, kterému on osobně důvěřuje a který jej velmi dobře zná. Navíc to musí být fajfmen. Obecné rady "na dálku" je nutné vždy posoudit s ohledem na osobu začátečníka. Z toho vyplývá jediné - najít si klub či partu fajfmenů!"
Naposledy upravil BATRACHOS dne 08 lis. 2007, 16:00, celkově upraveno 3
Uživatelský avatar
BATRACHOS
Zasloužilý člen pipE-clubu
Zasloužilý člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 6065
Věk: 50
Registrován: 21 dub. 2007, 12:53
Bydliště: Praha

Příspěvekod Milos Cerman » 08 lis. 2007, 15:55

Drahá - levná.
Ale ona je taky PŘEDRAŽENÁ dýmka.
Začátečník by se měl především poradit, a nechat si pomoct s výběrem nový dýmky.
Té první, ale i druhé, a třeba i další :smoke5:
Uživatelský avatar
Milos Cerman
Zasloužilý člen pipE-clubu
Zasloužilý člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 4227
Věk: 79
Registrován: 09 srp. 2004, 06:50
Bydliště: Vysočina

Příspěvekod tritrek » 08 lis. 2007, 16:07

Stale zabudate na individualne specifika zacinajuceho fajfmena.
Ked je bohaty (resp. ma bohatych rodicov...) tak je mu fakticky jedno, ze prepali drahu fajku, dokonca by mu bolo trapne v jeho spolocnosti sa ukazovat s fajkou do 1000 Kc. To je ten "jaguarovsky typ" v nomenklature BATRACHOSA.
Ked nema prachy, tak chudak moze chciet zacinat s Parksovkami, aj tak na to nema... :lol:
Stale odpovedame z vlastneho pohladu =prakticky z pohladu zarabajuceho radoveho obcana= preto zdoraznujeme cenu fajky.
Tiez respektujeme pracu majstrov.
A co ked niekoho nezaujima ani cena, ani praca vlozena do vyroby fajky? :roll:
...nemal by fajcit fajku? ;)
tritrek
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 1413
Registrován: 10 led. 2007, 12:32

Příspěvekod basa333 » 08 lis. 2007, 21:01

... no tak abych uvedl konkrétní příklad: první fajku jsem koupil za cca 700 (nějaký low-end jir...a bez jirsonitu :wink: ). dodnes z ní kouřím rád, je úplně v pohodě a je v podstatě jako nová. za rok jsem si pořídil cca 15 dýmek, z toho jsem si jich polovinu udělal sám doma z bloků nebo na workshopech, takže mě stály cca 500 - 1000. ze všech kouřím rád a navíc jsem za ten rok poznal hromadu jiných dýmek a zjistil jsem, že o ceně to vůbec není. dýmky jsou vyjádřením určitých pocitů, postojů a nálad a každá nakonec kuřákovi podvědomě poskytuje něco, co ale s financemi nemá nic společného. nebo si snad někdo myslí, že jsou dýmkaři, kteří když si zapálí dýmku, říkají si "tak tahle mě stála 5000,-, to je panečku něco"? ne - říkají si: stejně je krásná, vem čert ty prachy (nebo tu práci s ní, nebo to shánění nebo co já vím...). no a vvvvo tom to je :wink:

no a stejně je to nakonec s tabáky - člověk ochutná ten nebo ten a nakonec si koupí ten, který mu chutná a kašle na to, kolik stojí. prostě si ho dá pro radost a dobrou náladu a v tom peníze taky moc nehrají roli. dýmky a tabáky jsou prostě určitá vášeň a každý je prožívá jinak, ale asi nikdy (pokud nejsem výrobce) v intenzivním spojení s penězi
Uživatelský avatar
basa333
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 13000
Věk: 61
Registrován: 17 říj. 2006, 08:29
Bydliště: Buštěhrad

PředchozíDalší

Zpět na O dýmkách a tak...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků


cron