Zapalovace

Dýmky a příslušenství - zajímavé dýmky, výrobci, sběratelství, údržba... též výroba, materiál.

Moderátoři: Dejmal, Fénix, Jakub

Jaký způsob zapálení dýmky preferujete?

Zapalovač cigaretový
35
6%
Zapalovač cigaretový - turbo
5
1%
Zapalovač dýmkový
248
44%
Zapalovač dýmkový - turbo
35
6%
Zápalky bezpečnostní krátké
144
26%
Zápalky dýmkové Solo (6 cm)
76
14%
Zápalky Pipe&cigar (10 cm)
5
1%
Klacíkem, uhlíkem, sousedem či jakkoliv jinak
13
2%
 
Celkem hlasů : 561

Re: Zapalovace

Příspěvekod Vítek » 16 lis. 2016, 19:10

Dík už jsem si objednal:)
Uživatelský avatar
Vítek
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 297
Věk: 46
Registrován: 11 bře. 2016, 21:45
Bydliště: Modřice

Re: Zapalovace

Příspěvekod Durisek » 17 lis. 2016, 20:47

Dneska objednany. Vypada fantasticky.
Durisek
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 538
Věk: 42
Registrován: 01 pro. 2013, 19:18
Bydliště: České Budějovice

Re: Zapalovace

Příspěvekod petr459 » 17 lis. 2016, 21:15

Petros píše:https://www.facebook.com/groups/1748090428799829/

Kdyby chtěl někdo české Zippo. :wink:

Prosím nemá email? Dík
petr459
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel
 
Příspěvky: 563
Věk: 49
Registrován: 27 lis. 2014, 23:55
Bydliště: Praha 13

Re: Zapalovace

Příspěvekod Nevill » 13 kvě. 2017, 10:12

http://vitek-novy.blogspot.cz/2017/05/p ... lovac.html

můj nový zapalovač Peterson "Old Boy"... :puffy:
Uživatelský avatar
Nevill
Emeritní moderátor
Emeritní moderátor
 
Příspěvky: 9497
Věk: 45
Registrován: 09 lis. 2004, 08:30
Bydliště: Praha - Radotín

Re: Zapalovace

Příspěvekod Snoopy » 10 čer. 2017, 16:00

Už asi dva mesiace mám Corona Laurel z etrafiky. Vybral som si čierne vyhotovenie v kombinácii s matným chrómom. Zapaľovač je stelesnením elegancie a kvality, naozaj imidžová záležitosť. Akurát škrtacie koliesko by mohlo byť trochu väčšie, hlavne pre veľké a neohrabané ruky. Pre mňa je ho trochu škoda, bafám predovšetkým doma na záhrade a tam dostatočne poslúžia aj plastové zapaľovače za euro z kvetinárstva na cintoríne :oops: .
Uživatelský avatar
Snoopy
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 566
Věk: 62
Registrován: 03 pro. 2010, 14:36
Bydliště: Západné Slovensko, Hlohovec

Re: Zapalovace

Příspěvekod Bear » 29 srp. 2017, 17:24

Pořídil jsem si kamínkový plynový zapalovač Corona Accord a udivuje mě, že plamen občas šlehá i do křesacího kolečka a kamínku. Vadí to něčemu? Ze Zippa ani z piezoplyňáku na to nejsem zvyklý a nevím, zda to nebude postupně oddělávat křesací aparát.
Uživatelský avatar
Bear
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 273
Věk: 37
Registrován: 14 čer. 2016, 13:00
Bydliště: Zemětice

Re: Zapalovace

Příspěvekod Nevill » 01 zář. 2017, 08:40

http://vitek-novy.blogspot.cz/2017/08/z ... aurel.html

Pár postřehů o zapalovači Corona Laurel... :puffy:
Uživatelský avatar
Nevill
Emeritní moderátor
Emeritní moderátor
 
Příspěvky: 9497
Věk: 45
Registrován: 09 lis. 2004, 08:30
Bydliště: Praha - Radotín

Re: Zapalovace

Příspěvekod Bear » 01 zář. 2017, 14:55

Podle fotky soudim, ze je normalni, kdyz se opaluje kaminek i s koleckem.
Uživatelský avatar
Bear
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 273
Věk: 37
Registrován: 14 čer. 2016, 13:00
Bydliště: Zemětice

Re: Zapalovace

Příspěvekod AtTheGreenDragon » 24 říj. 2017, 16:34

Uživatelský avatar
AtTheGreenDragon
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 190
Věk: 34
Registrován: 02 říj. 2017, 16:55
Bydliště: Praha, Nové Město

Re: Zapalovace

Příspěvekod Ferd » 06 kvě. 2018, 21:16

Po 30 letech kouření se stále považuji za nezkušené ucho ale přesto si dovolím doplnit pár naivních a čistě subjektivních názorů.
Jako zapřísáhlý odpůrce zapalovačů jsem dlouho odolával. Sirka je klasická. Hezká. Stylová. Nesmrdí... Joo-houbeles. Mám to štěstí že mi prošly rukou desítky zapalovačů-ponejprv kvůli mým horským tůrám, k zapalování všelijakých vařičů, svíček i ohňů-ve větru, mrazu i dešti. A posledních 10 let i k zapalování dýmky.
Sirka smrdí. Musí odhořet chemická hlavička. Dřevo sirky se z bezpečnostních důvodů čímsi impregnuje, aby rychle dohasínalo a nežhnulo po sfouknutí. Ne že bych to cítil, ale kdo ví co přitom vdechuju. Sirka má velký plamen. Po odhoření hlavičky-pokud máte sirku hlavičkou dolů nebo jen vodorovně-se rozhoří poměrně dlouhý kus dřívka. Plamen je široký. A na hlavičkách dýmek je opálení velmi brzo znát. I když plamen hoří nad kotlíkem a dolů je jen občas vtažený dechem. Teplo plamene sálá dolů na dřevo hlavičky i na když nevtahuji. A když je dýmka skoro dokouřená s tabákem jen na dně a sirka je svisle. A plamen se vtáhne dechem dolů-jenže se musí natáhnout hned po škrtnutí-tedy i se smrdící hlavičkou. Jak hlavička odhoří a sirka se rozhoří, tak si spálím prsty.
Navíc zapalování sirkou déle trvá. Počítám, že cca 3-4 sekundy a někdy i déle.

Benzínový zapalovač považuji za nejhorší variantu. Prvně benzín fuckt smrdí (schválně okuste si vtáhnout plamen do prázné dýmky bez tabáku). A druhně benzíňák během pár dní vyschne. Ve vší úctě k milovníkům zippáků: krytka zapalovače poněkud vadí. Kdysi jsem zkoušel některé napodobneiny "retro" benzíňáků např. vyráběné pro vojáky. Byly výtečné, osobně je bych je hodnotil výš než zippo. Spolehlivé, příjemné do ruky. ...ale bohužel nevhodné pro dýmku. Vím že jsou vložky do zippppáků-jak benzínové s otvorem na boku tak i plynové. Ale při větru se to víčko těžko vejde do dlaně.

O nových "turbo flame" doutníkových zapalovačích s modrým plamenometem tu již bylo psáno. Propálí dýmku šmahem. Nicméně si dovolím zmínit i pár kladů: plamen je velmi úzký a je "pevně" usazený. Vítr s ním nehne, nesmeká se ke straně. Několikrát jsem jej ve větru použil. Jde to. Ovšem jen pro plnou dýmku. Špičkou plamene se dá velmi opatrně "dotknout" středu tabáku na vršku kotlíku. Ale je to fakt risk a o hubu. Nebo o dýmku. Když je fakt zle tak se to dá.

No a samozřejmě ideální je klasický plynový zapalovač se žlutým plamenem. Plyn shoří beze zbytku (tedy co pamatuji, výsledkem hoření je jakési H2O a CO2), nesmrdí, je bez chuti a bez zápachu (pokud shoří, ne když si ho nastříkám do hlavičky nezapálený). Teplota plamene je stejná jako sirky. Teplota je dána barvou plamene a není potřeba se bát, jak některé publikace občas straší. Plamen je mnohem menší, užší než u sirky. Je kompaktnější. Jeho špička se dá lépe nasměrovat než u hořící sirky. A hlavně: plamenem se nezapaluje déle než cca 1-1,5 sekundy. Zapalovač zapalím víc jak 30cm od dýmky, přiložím plamen k tabáku na 1 sekundu a oddálím. Zabafám a protože mi to zhasne, tak to po 10sek zopakuji. Stačí 1-2x ale u některých tabáků je nutné i 5-8x. Tabák se takto nestihne spařit. Nevadí ani dokouřená dýmka s pár vyhaslými uhlíky na dně. Plamen dýmku za 1 sekundu neopálí. Také okraj hlavičky zůstane léta čistý, neopálený. To se vám se zápalkou nepovede.

Při zapálení zapalovače přímo u dýmky vdechujete část neshořelého plynu, což je hnusné. A v okamžiku kdy plyn chytne blízko hlavičky tak do ní "bafne", čímž vyfoukne popel. Takže bacha na propálenou a ušmudlanou košili. Když je vítr jinak než v dlaních blízko u kotlíku to ale stejně nejde. Zapalovač je také velmi pohotový. Nemusím šmátrat po krabičce, nepotřebuji obě ruce abych otevřel krabičku, vyndal sirku. Nevlhne. Nezlomí se. Mnohem lépe se chrání plamen zapalovače dlaněmi před větrem. Nemusím čekat než sirka úplně vyhasne abych jí odhodil ve vyschlém lese...

P.S.: Na své čistě subjektivné názory si činím autorské nároky. Každý kdo bude sdílet v duchu stejnou myšlenku, nechť při jejím příchodu na můj účet pohlédne směrem ke slunku a v duchu pronese:"Ó, slunce všech sluncí, velkovezír Ferd." Děkuji
Howgh
Ferd
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel
 
Příspěvky: 162
Registrován: 10 črc. 2008, 11:36

Re: Zapalovace

Příspěvekod klasik51 » 08 kvě. 2018, 08:30

Včera jsem byl na procházce, bylo krásně, trochu až moc, ale foukal dost vítr a nemít zippo, tak jsem si fajfku nezapálil.
Nedám na benzínové zippo s dýmkovou vložkou dopustit. Žádný benzín po zapálení necítím, ale to už se tady probíralo X krát.
Co se týká horní hrany hlavičky dýmek, takového toho lehkého připálení. Ještě jsem neviděl dýmku, užívanou 3, 5, 10, 20, let, aby to neměla.
Prostě to k tomu patří, alespoň je vidět, že jí má majitel rád a používá jí často. A je jedno, čim zapaluje. Čím je dýmka světlejší,
tak je to samosebou patrnější. Neumim si používanou dýmku bez toho představit a nevidim v tom žádnou závadu.
Zapaluji kde čím, co mám zrovna po ruce, benzinovým zapalovačem, plynovým, turbo, u ohně klacíkem, na soutěži sirkou, nijak to
speciálně neřeším. :puffy:
A prosím, na to co jsem napsal, si nečiním žádné autorské nároky, neb jsem nenapsal nic, co by za to stálo.
Ještě že jcp si nenárokuje autorské nároky na jeho "každý kouříme na svojí hubu" a to by za to stálo, to by se dalo tesat do kamane. :ok:
Uživatelský avatar
klasik51
Člen správní rady pipE-clubu
Člen správní rady pipE-clubu
 
Příspěvky: 15207
Věk: 73
Registrován: 03 bře. 2007, 15:24
Bydliště: Milevsko

Re: Zapalovace

Příspěvekod Ferd » 08 kvě. 2018, 12:53

Když jsme si vybíral "ten pravý" zapalovač, tak jsem hledal řadu vlastností. Třeba to někomu bude k užitku:
1. žlutý plamen. Turbo opravdu jen výjimečně a s rizikem propálení. Benzíňák mi osobně nesedí kvůli chuti, vysychání a nemožnosti řídit plamen a kontrolovat množství paliva. Což mi je líto, protože některé jsou prostě úžasné (Nimrod, Thoro-light, různé napodobeniny Trench-lighteru..). Nové moderní plazmové zapalovače neposoudím.
2. plamen do strany: ideálně 90° Snáz se dá schovat mezi dlaně ve větru a mířit do kotlíku. Plamen pod úhlem 45°nebo cigaretový zapalovač už znamená vyvracet ruku a opalovat si palec. Ale ne že by to nešlo (mám oblíbené staré plastové IMCO).
3. závětří kolem trysky: pomáhá plamen lépe směrovat. Zapalovače typu Corona Old boy přeci jen hůře drží směr, snáz se sfouknou, pálí do dlaně.
4. ovládání délky plamene rukou: nějakým výrazným kolečkem/bez nutnosti použít šroubovák . Jinou délku mám v místnosti, za bezvetří, při plném kotlíku. Naopak při poloprázdné dýmce jej prodlužuji. Plamen se mění i změnou tlaku plynu, teploty. Manipuluji s ním dost často a už bych nebral typ s malým šroubkem. Např. Colibri Pacific, Colibri Connaught (ten má mohutné ovládání přímo pod palcem). Velmi doporučuji tuto fíčuru...
5. Tlačítko zapalování na rohu: lépe se mi vejde do dlaně, nepřekáží mi palec jako u zapalovačů s tlačítkem na straně (Corona 33-xxx), můžu jej držet i ukazováčkem
6. kompatní: bez výstupků a mechanických částí, které čouhají, chytají bordel, může se v kapse či v batohu ulomit (osobní zkušenost s jedním starým klasického typy jako OldBoy), při i mírném odklopení utíká drahocenný plyn. Preferuji také bez odklápěcího víčka (překáží mi v dlani při větru, omezuje přiblížení k hlavičce, je to další mechanická část která hrozí poškozením).
7. dusátko: když už nějaké má, není to na škodu. Ale nikdy jsem jej pořádně nevyužil. Buďto to bývá zasouvací dusátko na tenkém trnu, které příliš nevadí a snad se dá někdy použít. Nebo formou vyklápěcích želízek jako u nože. Tam mi osobně vadí vyšší váha a prostor, který ubírají na úkor plynu. Bývají dost krátká a nepoužitelná, chybí mi tam lžička, trn nepoužívám. Dnes se bez něj klidně obejdu, klasické CPT jsem ještě neztratil :-)
8. okénko na kontrolu paliva: pokud jsme někde déle tak jej používám dost často. Bohužel bývají dost titěrná, pokud vůbec jsou...
9. kamínek či piezo? Tady nevím. Mám zkušenosti s oběma a velmi dobré-ve vlhku i v zimě. Utopený piezo stačilo odklepat a taky fungoval. Snad tedy jen že kamínek se musí měnit. Jednou jsem viděl rozmoklé kamínky-vlhkem se rozpadly na bláto. Ale je to dost dávno, kdo ví z čeho se tenkrát dělaly. Na druhou stranu u některých kamínkových není třeba stále přidržovat tlačítko aby hořely. Snáze se pak s nimi manipuluje. Ale rád uvítám komentáře a preference... :-)
10. velikost: čím větší nádrž, tím lépe. Déle vydrží...
11. Bod naprosto zásadní: musí se líbit!! Což naprosto přebíjí všechny argumenty. :-)

Možná z toho dělám vědu větší než je potřeba. Popravdě-on funguje v podstatě jakýkoliv zapalovač. Pokud kouříte doma či v hospodě je to úplně jedno. Ale když jste někde mimo dosah hospody dny či týdny, tak to začíná hrát roli.
Co se týká klasického zapalovače typu Corona Old boy (Dunhill, Peterson, Xikar, Tsubota, Nibo, Jeam Claude, Orobianco, Sarome a stovky dalších)-tam mi více seděl typ s výklopnou packou na pružinu (jako má např. Peterson, Tsubo, Xikar). Packa se pak dá vyklopit o 180°. Např. Dunhil a Corona mají našroubovaný pružný plíšek z boku packy. Ten se snadno ohne a omezuje vyklopení krycí packy jen na 90°. Pro milovníky této klasiky: dá se pořídit za 3000,- od Dunhilla, za 2000,- od Corony či Petersona nebo za 30,- od Aliexpresu. Ale černý Peterson, vyráběný zřejmě japonskou Tsubotou, považuji osobně za nejhezčí.

Naprosto nadšený jsem ze zapalovačů s dvojím plamenem-žlutý plamen i turbo (Eurojet Aberdeen, Vector Duke, Jobon Dual, Vector Dupla, Vector Elite.....). Ten první jmenovaný mám a používám jej poslední dovou na vše od dýmky po benzínový vařič. Režim turbo testován i při -25°C. Můj druhý oblíbený je starý IMCO-plastový, lehký, velmi spolehlivý s velkým zásobníkem plynu, křemínkový, plamen 45°. Oba jsou bez dusátka, s okénkem pro kontrolu plynu a oba mají snadnou regulaci plamene prsty. Skoro se mi zdá že čím levnější tím lepší :-)

Naopak jsem velmi kritický k poslednímu výkřiku módy-plazmovým zapalovačům dobíjeným přes USB. Mají 2-4 kontakty a mezi nimi probíhá elektrický výboj. Viděl jsem i dýmkový typ, kde byly kontakty vystouplé. Ale neumím si představit jak dosáhnou na dno dýmky. Výdrž baterie mizerná, v mrazu se to ještě zhorší, navíc baterie sama časem stárne. Stačí že se musím trápit s bateriemi do čelovky, blesku a foťáku. Tahat sebou power banku zatím nemíním...
Ale berte to prosím opravdu s nadhledem jako čistě subjektivní názory. :-))
Ferd
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel
 
Příspěvky: 162
Registrován: 10 črc. 2008, 11:36

Re: Zapalovace

Příspěvekod BATRACHOS » 09 kvě. 2018, 15:57

Mno,

já bych přidal jednu dosti podstatnou stránku zapalovačů, a tou je spolehlivost.

Mám už nějaká ta léta zkušeností a jednoznačně mohu říci: plynové dříve či později začnou mít problémy.
Žádný plynový není bezúdržbový! :naughty:

Dříve či později se začne zanášet tryska, hůř chodit škratcí mechanismus etc.
To celé je v přímé souvislosti s použitým plynem: plyňáky jsou EXTRÉMNĚ citlivé na použitý plyn, chovají se naprosto odlišně s různými značkami paliva.
S některými se ihned zanesou, s jinými dávají malý plamen, s dalšími špatně chytají, s jinými se do nich zase vejde řádově méně náplně.

Podle mých zkušeností jsou nejspolehlivější plyňáky ty za dvacku od Vietnamců, s plechovým komínkem na trysce. Ty se téměř blíží bezúdržbovému zaplaovači - s tím, že po druhém až třetím naplnění úplně odejdou a musí se vyhodit ... což při té ceně nikdo neřeší a vytáhne další ze šuplíku. To je ta "téměř" bezúdržbovost :smoke5: .
(léta jsem zapaloval jen s nimi a nemyslím to nijak urážlivě - kdybych nepřešel na Nimrod a klubová Zippa plněná dnes již bezzápachovým Zippo-benzinem, tak bych zůstal u těchto vietnamských zapíků za dvacku. Měl jsem na ně takový kožený potah, vypadaly pak velmi přijatelně.)

Corona i cokoliv dalšího se prostě zanese, musí se různě komplikovaně měnit kamínky etc.
Výsledkem je, že co jsme kolem sebe viděli fajfkaře, tak si pořizovali jeden, druhý, pátý ... až x-tý plyňák. Vždy se tak po roce intenzivního používání "rozhasil", do úspěšného konce opravu dotáhli jen rození domácí kutilové a ještě to nikdy už nebylo to ono, jako na začátku. Takže většinou i opravený plyńák letěl tak po měsíci zadrhávajícího se používání do koše. :smoke3:
(u zapalovačů přes 2000 a víc samozřejmě oprava funguje, ale ne vždy může být svépomocná a zapalovač může být i na delší dobu "mimo provoz".) V každém případě je nutná celkem pravidelná údržba ve smyslu umývání okolí trysky benzinem nebo jihem nebo číkoli silně odmašťujícím, protahování trysky jehličkou, nastavování intensity plamene etc.

Aboslutně nic z toho nehrozí u Zippa, Nimroda a podobných benzinových zapalovačů. :clamp:

U nich v úvahu přicházejí jedině dva kroky údržby: vyměnit kamínek a vyměnit knot.
Kamínek, na rozdíl od např. Corony, se vyměňuje téměř sám a navíc je snadno po ruce, pokud má člověk náhradní trvale vložený pod benzinem nasáklou buničinou. Knot se mění asi tak stejně mizerně, jako se dělá jakákoli údržba na Coroně, ale ... tohle člověk řeší až po hoooooodně dlouhé době používání Zippa či Nimroda. Většina plynových už v té době slouží svému majiteli ve 3-4té generaci, protože předchozí se dávnou porouchaly. Benzín funguje jakýkoli, zapalovač funguje v jakémkoli počasí. To u plyňáků podle mých zkušeností nefunguje vůbec - vítr prostě plyňák sfoukne, pokud se mu neudělá dostatečná zástěna. Benzín sfoukne až uragán, do té doby dobře nastavený Nimrod/Zippo s dostatkem paliva prostě hoří.
Pokud má benziňák fajfkovou vložku, tak hlavičku neopaluje prostě proto, že plamen jde nahoru a dolu šlehne až po přiložení a natažení proudu vzduchu, jak výše popsal Ferd u plyňáku - je to úplně stejné. Klidně pouhé 1,5 sekundy u hlavičky, zapálit stranou kvůli výparu ze zapálení, pak přiložit, natáhnout a oddálit. Opakovat. V tom není rozdílu.

V čem ale je rozdílu, je fakt, že plyňák zapaluje mnohem více bodově, což ale u většiny hlaviček JE NA ŠKODU a ne k užitku. Tabák je třeba připalovat PLOŠNĚ, tj. na co největším povrchu naráz, a k tomu jsou ideální zapalovače napodobující sirku - tedy typ Zippo, Nimrod, nebo Corona. Mnohem méně cokoli se směřovanou tryskou ... tím se možná lépe udržuje lokálně chcípající oblast v hlavičce, když to někdo ještě neumí a má špatně nacpáno. Pokud to ale odhořívá souměrně a pravidelně, je bodový oheň na škodu a k připálení celého povrchu ho člověk musí u hlavičky držet zbytečně mnohem déle.

nevýhody benzinu:
- je třeba volit bezzápachové palivo. Běžné benziny koupené v trafice páchnou - to ale často zapáchají i levné plyny ze stánku. Značkové šarže v dnešní době po zapálení nepáchnou vůbec, při zavřeném zapalovači rovněž ne.
:idea: samozřejmě, pokud ale někdo má pocit, že zápach cítí, není mu pomoci - pak prostě benzinový zapalovač používat nemůže. Při současné kvalitě paliv je to ale skutečně spíš ojedinělá mimořádná vnímavost. :idea:
- neznačkové zapalovače bleskově vysychají. Zippo vysychá později, asi asi po 14ti dnech, což je ale přestávka, kterou skutečný fajfmen dělá jen zcela výjimečně a pak to není žádné neštěstí. Kouřit fajfku méně často než 1x týdně, to skoro nemá cenu.
- Nimrod vysychá výrazně pomaleji, tam je to min. tak měsíc.
- Každý benzinový zapalovač ale také poměrně rychle vypotřebovává svou kapacitu - tedy po plném naplnění potřebuje při pravidelném připalování naplnit řádově dříve, než plyňák. Zkrátka absorbuje mnohem méně paliva, než zapalovače na kapalný plyn. Normálně užívané Zippo se doplňuje tak jednou týdně. To je pochopitelně nevýhoda na cestách etc.
- benzinové zapalovače jsou podle mne designově takové vulgární. Zkrátka je to užitková věc, parády tolik nenadělá. Samozřejmě lépe je na to Nimrod, nejhorší klasické honácké Zippo. Výhoda je proto personalizace typu klubové Zippo, to pozvedá celou věc někam úplně jinam. (poděkování směrem ke Klasikovi :puffy: )
- poslední nevýhodou je takové to dědictví "Přemka Podlahy a Bédy Trávníčka": kdo se ve všem pořád musí vrtat, vylepšovat, štelovat a čistit, ten je u benziňáku zklamaný. Doplní se benzin a pak jen škrtá. Není co čistit, co bastlit. Žádné úvahy, jestli teď nastavit více plamene, nebo méně.

Odklopit víčko, škrtnout, zapálit, přiklopit víčko a schovat do kapsy. Nic víc to neumí. A nudně to tak jde beze změny léta. :wink:
Uživatelský avatar
BATRACHOS
Zasloužilý člen pipE-clubu
Zasloužilý člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 6065
Věk: 50
Registrován: 21 dub. 2007, 12:53
Bydliště: Praha

Re: Zapalovace

Příspěvekod Ferd » 09 kvě. 2018, 16:42

Zrovna ten Nimrod se mi velmi líbí ale bohužel není pro mě použitelný vzhledem k tomu, že ho nemám jen na dýmku. Jaký benzín používáš? Benzíňák jsem už léta nepoužil a nepamatuji se jakým blebelem jsem ho plnil-tak třeba změním názor :-)
Jinak mám pár starších plyňáků a jak píšeš, čím obyčejnější tím spolehlivější. A přiznám se, že jsem u nich ještě nikdy trysku čistit nemusel. Plyn beru přitom v podstatě jakýkoliv. Je fakt, že mám jeden hezčí plyňák od Honoru do společnosti. Ale ty klasické vzhledem mi sedí víc.
Jinak je naprostá pravda, že pyňák je víc bodový. Mě to osobně vyhovuje. Neumím honit uhlík dokola. A když už zapaluji, tak se snažím, aby hořel jen malý kousek. Většinou střed kotlíku. Nechci aby mi šel plamen na dřevo. Okraje mi sejně chytají sami, není tam tolik popela a hořící střed je sám zapálí. Já naopak honím dokola popel abych si nepropálil kanálek.
Ferd
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel
 
Příspěvky: 162
Registrován: 10 črc. 2008, 11:36

Re: Zapalovace

Příspěvekod Tapinek » 09 kvě. 2018, 18:14

Dyk to Kryštof píše: Zippo benzínem. ;-)
Uživatelský avatar
Tapinek
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 2919
Věk: 47
Registrován: 31 kvě. 2007, 06:47
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na O dýmkách a tak...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků