Dům dílna zahrada aneb co neumím a potřebuji poradit

Off topic pokec, protože nejen dýmáním živ je člověk

Moderátoři: Dejmal, Fénix, Sobpeta

Meteorolog

Příspěvekod Simon » 24 bře. 2005, 11:31

mam dotaz, neni mezi pritomnyma nejaky meteorolog nebo meteorolog-amater?:)

... potreboval bych zjistit zda se da koupit nebo udelat zarizeni ktery by merilo delku a intenzitu slunecniho svitu a nejak to cpalo primo do pocitace namisto vypalovani pres sklenenou kouli na papir??
Uživatelský avatar
Simon
ban
 
Příspěvky: 4758
Registrován: 20 črc. 2004, 19:26

Příspěvekod Šimi » 24 bře. 2005, 12:05

Nejjednodušší by byl solární článek. PC by jen měřil dodávaný výkon (proud a napětí), který odpovídá intenzitě svitu. Záznam v průběhu času ti pak vyhodí v grafu průběh svitu.
Ve fyzice se často používá PC k záznamu elektrických veličin a pokud vím to není nějak velký problém. Ale konkrétní zapojení neznám. Myslím že to jde přes zvukovku, nebo přes serial port.
Uživatelský avatar
Šimi
Zasloužilý člen pipE-clubu
Zasloužilý člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 6471
Věk: 45
Registrován: 14 úno. 2005, 22:36
Bydliště: Dub nad Moravou, kósek od Holomóca

Příspěvekod bromden » 24 bře. 2005, 12:14

Simi píše:Nejjednodušší by byl solární článek. PC by jen měřil dodávaný výkon (proud a napětí), který odpovídá intenzitě svitu. Záznam v průběhu času ti pak vyhodí v grafu průběh svitu.
Ve fyzice se často používá PC k záznamu elektrických veličin a pokud vím to není nějak velký problém. Ale konkrétní zapojení neznám. Myslím že to jde přes zvukovku, nebo přes serial port.


Já teda nevím, ale to by musel PC (zvukovka) obsahovat ampérmetr (nebo voltmetr), což asi neobsahuje... ale jinak voltmetr s digitálním výstupem je prý i k dostání jako integráč... to by ho člověk ale musel umět zapoji, že jo...

Nebylo by jednodušší použít sběrnou čočku, fotorezistor za 50kaček a jeden tranzistor, a doladit do předřazeným odporem, aby byl výstup 1-0 místo světlo - tma???
Uživatelský avatar
bromden
Zasloužilý člen pipE-clubu
Zasloužilý člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 6154
Věk: 40
Registrován: 02 říj. 2004, 17:41

Příspěvekod Šimi » 24 bře. 2005, 12:19

Počítač je schopen to dělat bez problému. Je to dlouho co sem to viděl. Ten výstup se jen upravil přechodovým kusem pro banánky připojovaných drátů.

Pátral sem trochu a našel sem toto:

http://www.slunecnice.cz/product/PCLab/
Uživatelský avatar
Šimi
Zasloužilý člen pipE-clubu
Zasloužilý člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 6471
Věk: 45
Registrován: 14 úno. 2005, 22:36
Bydliště: Dub nad Moravou, kósek od Holomóca

Příspěvekod Simon » 24 bře. 2005, 12:26

Simi píše:Počítač je schopen to dělat bez problému. Je to dlouho co sem to viděl. Ten výstup se jen upravil přechodovým kusem pro banánky připojovaných drátů.

Pátral sem trochu a našel sem toto:

http://www.slunecnice.cz/product/PCLab/


to je frekvencni generator, dobrej kdyz ladis treba repro soustavy ... jak to pozit na slunicko nechapu
Uživatelský avatar
Simon
ban
 
Příspěvky: 4758
Registrován: 20 črc. 2004, 19:26

Příspěvekod Simon » 24 bře. 2005, 12:29

bromden píše:
Simi píše:Nejjednodušší by byl solární článek. PC by jen měřil dodávaný výkon (proud a napětí), který odpovídá intenzitě svitu. Záznam v průběhu času ti pak vyhodí v grafu průběh svitu.
Ve fyzice se často používá PC k záznamu elektrických veličin a pokud vím to není nějak velký problém. Ale konkrétní zapojení neznám. Myslím že to jde přes zvukovku, nebo přes serial port.


Já teda nevím, ale to by musel PC (zvukovka) obsahovat ampérmetr (nebo voltmetr), což asi neobsahuje... ale jinak voltmetr s digitálním výstupem je prý i k dostání jako integráč... to by ho člověk ale musel umět zapoji, že jo...

Nebylo by jednodušší použít sběrnou čočku, fotorezistor za 50kaček a jeden tranzistor, a doladit do předřazeným odporem, aby byl výstup 1-0 místo světlo - tma???


to vypada jako zajimavej napad ... btw existuje nejaka krabicka kterou bych pripojil pres com, lpt, bluettoh nebo neco jinyho do kompu .... a do te krabky pak pres kdeco pripojoval kdeco a krabka by to pak posilala do kompu digitalne jen s tim ze by jeste pridala cislo zdroje odkud to prislo?
Uživatelský avatar
Simon
ban
 
Příspěvky: 4758
Registrován: 20 črc. 2004, 19:26

Příspěvekod Šimi » 24 bře. 2005, 12:32

No počítal sem s tou funkcí osciloskopu, ale jak sem si ji pročetl po stažení, tak to umí jen snímat sinusové signály a stejnosměrnou složku asi ne. Tím sem právě myslel snímat napětí článku v závislosti na čase.

Tenhle program ti nepomůže, ale určitě se musí dát najít něco, čím pude měřit průběh napětí ze solárního článku. Podle mě to bude nejjednodušší způsob, jak provádět to tvoje měření na PC.
Uživatelský avatar
Šimi
Zasloužilý člen pipE-clubu
Zasloužilý člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 6471
Věk: 45
Registrován: 14 úno. 2005, 22:36
Bydliště: Dub nad Moravou, kósek od Holomóca

Příspěvekod Simon » 24 bře. 2005, 12:47

Simi píše:No počítal sem s tou funkcí osciloskopu, ale jak sem si ji pročetl po stažení, tak to umí jen snímat sinusové signály a stejnosměrnou složku asi ne. Tím sem právě myslel snímat napětí článku v závislosti na čase.

Tenhle program ti nepomůže, ale určitě se musí dát najít něco, čím pude měřit průběh napětí ze solárního článku. Podle mě to bude nejjednodušší způsob, jak provádět to tvoje měření na PC.


no ja vicemene potrebuju jeste merit vitr, dest, teplotu a vlhkost vzduchu, takze i na to slunce potrebuju nejaky systemovejsi reseni


...pobrat nejaky senzory ... http://obchod.hi-fishop.cz/Default.asp?CatID=236&TYPTREE=1 a vysledky nacpat do pocitace

zhruba toto + slunce, jen bez te srandy co to ukazuje v barvach a kterou nepotrebuju a ktera tu cenu navysuje o 200% http://obchod.hi-fishop.cz/DetailPage.asp?DPG=27330
Uživatelský avatar
Simon
ban
 
Příspěvky: 4758
Registrován: 20 črc. 2004, 19:26

Příspěvekod Milos Cerman » 25 bře. 2005, 21:43

Hodně jednoduchej přístroj - HELIOGRAF - teda skleněná koule. která vypaluje do papírovýho pásku dobu slunečního svitu, je příliš geniální nato, aby ji jakejsi počítač nahradil.
Musel bys mít celou řadu snímačů, a brát v úvahu závislost mezi nima.Taky budeš s čidlem všelijak vrtět, sluníčko si vychází pokaždý jinak a jindy ! S tím se asi dost namakáš ! Naštěstí se předem ví, kdy a kde vykoukne. Částečný řešení by možná bylo vyhodnocení propálenýho proužku, to by počítač zvládl snadno. Výsledky bys měl ale se spožděním.
Teplota nebude jistě problém, vlhkost spočítáš (tvůj počítač) z teploty rosného bodu, teda z druhýho teploměrnýho čidla, t.zv. "vlhkýho teploměru". Čidla na vodu (déšť) jsou běžný, ale pokud chceš údaje o množství srážek, to taky dostaneš se spožděním. Záleží na tom, na co ty údaje potřebuješ.
Jen tak pro zajímavost - dej vědět, jak se ti to povede !
Uživatelský avatar
Milos Cerman
Zasloužilý člen pipE-clubu
Zasloužilý člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 4226
Věk: 76
Registrován: 09 srp. 2004, 06:50
Bydliště: Vysočina

Příspěvekod Simon » 25 bře. 2005, 22:27

Milos Cerman píše:Hodně jednoduchej přístroj - HELIOGRAF - teda skleněná koule. která vypaluje do papírovýho pásku dobu slunečního svitu, je příliš geniální nato, aby ji jakejsi počítač nahradil.
Musel bys mít celou řadu snímačů, a brát v úvahu závislost mezi nima.Taky budeš s čidlem všelijak vrtět, sluníčko si vychází pokaždý jinak a jindy ! S tím se asi dost namakáš ! Naštěstí se předem ví, kdy a kde vykoukne. Částečný řešení by možná bylo vyhodnocení propálenýho proužku, to by počítač zvládl snadno. Výsledky bys měl ale se spožděním.
Teplota nebude jistě problém, vlhkost spočítáš (tvůj počítač) z teploty rosného bodu, teda z druhýho teploměrnýho čidla, t.zv. "vlhkýho teploměru". Čidla na vodu (déšť) jsou běžný, ale pokud chceš údaje o množství srážek, to taky dostaneš se spožděním. Záleží na tom, na co ty údaje potřebuješ.
Jen tak pro zajímavost - dej vědět, jak se ti to povede !


je to dlouhodobejsi projekt, takze jen tak vedet nedam :)
heliograf znam, ale prave ze jen ten a moc pouzitelny reseni to neni :(
Uživatelský avatar
Simon
ban
 
Příspěvky: 4758
Registrován: 20 črc. 2004, 19:26

Příspěvekod Honzk » 21 dub. 2005, 11:41

Mno, otázka je, kolik do té přenosné meteorologické stanice či čeho chceš investovat. Například systémový řešení je nakoupit čidla, standard se dělají s výstupem 0..10V, 4..20 mA, a koupit ústřednu, která dokonale umožňuje tyto data zaznamenávat jako číselný hodnoty a zpracovávat a má na sobě například ethernetovou zásuvku takže se tváří jako web, nebo komunikuješ do komplu po GSM nebo podobně. Ovládací soft je k tomu za pár kaček pod windows. Počítej ale celkově s desetitisícovejma položkama, ústředna nejjednodušší stojí kolem 15000,- a k tomu počítej co čidlo, to 1000,- zhrzba. Jako příklad takové ústředny se mrkni třeba sem : http://www.cometsystem.cz/monitorovaci-systemy.htm

takto se to dělá profesionálně pro zákazníka.

Samozdřejmě pokud to máš jen jako koníčka a chceš pouze získat tabulky třeba v excelu s naměřenejma hodnotama, ať už odečtenejma "ručně" nebo automaticky, toto řešení asi nebude díky ceně přijatelný.
Uživatelský avatar
Honzk
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 777
Věk: 46
Registrován: 11 dub. 2005, 12:33
Bydliště: Brno

Příspěvekod Simon » 21 dub. 2005, 12:27

Honzk píše:Mno, otázka je, kolik do té přenosné meteorologické stanice či čeho chceš investovat. Například systémový řešení je nakoupit čidla, standard se dělají s výstupem 0..10V, 4..20 mA, a koupit ústřednu, která dokonale umožňuje tyto data zaznamenávat jako číselný hodnoty a zpracovávat a má na sobě například ethernetovou zásuvku takže se tváří jako web, nebo komunikuješ do komplu po GSM nebo podobně. Ovládací soft je k tomu za pár kaček pod windows. Počítej ale celkově s desetitisícovejma položkama, ústředna nejjednodušší stojí kolem 15000,- a k tomu počítej co čidlo, to 1000,- zhrzba. Jako příklad takové ústředny se mrkni třeba sem : http://www.cometsystem.cz/monitorovaci-systemy.htm

takto se to dělá profesionálně pro zákazníka.

Samozdřejmě pokud to máš jen jako koníčka a chceš pouze získat tabulky třeba v excelu s naměřenejma hodnotama, ať už odečtenejma "ručně" nebo automaticky, toto řešení asi nebude díky ceně přijatelný.


ja bych chtel jen jakkoliv dostat cisla se kteryma uz si budu hrat sam .... cili cena cidla je OK, ale 15 000 za krabici ktera jen bere udaje z cidel mne prijde hodne, obvzlaste kdyz zatim planuju jen verzi ktera muze byt propojena draty a ma i pristup k elektrine, cili netreba baterii, solarnich kolektoru, prenosu dat vzduchem atd ... da se nekde sehnat komunikacni standard tech cidel, ze bych si tu sbernou krabici udelal nebo nechal udelat?
Uživatelský avatar
Simon
ban
 
Příspěvky: 4758
Registrován: 20 črc. 2004, 19:26

Příspěvekod Honzk » 21 dub. 2005, 13:14

Mno, abych ti řekl pravdu, podle mě to asi nebude zase tak jednoduchý. Pravda je, že analogový čidla např. vlhkost, teplota, tlak, proudění vzduchu, kvalita vzduchu - množství CO2, všelijaký hladinoměry i třeba k množství napršených srážek, a podobně, se dělají standardně s výstupem 0..10V, nebo 4..20mA. Buď obsahují svůj vlastní zdroj, baterii a podobně, pak se jedná o o aktivní výstup, nebo je napájíš a pak se jedná o pasívní výstup. Takže např. čidlo teploty s rozsahem -30..+50°C s výstupem 0..10V = 8°C/1V atd. Problém je, že máš napětí a musíš ho převést ještě třeba s přesností na +/-0,005°C na čísla, což dělá analogově digitální převodník, kterej je buď na kartě v PC (tu by sis musel koupit) anebo právě v té krabičce, do které ty čidla dou. Ta zvukovka umí taky něco podobnýho (A/D i D/A převodník)- vstup mikrofonu je taky napěťovej, ale jak je to přesný nevím, a navíc bys musel multiplexovat, to znamená automaticky přepínat pomocí relé třeba 10 čidel, každou minutu jedno čidlo a PC říct, že napřed jde třeba minutu teplota, za 10 sekund jde na minutu vlhkost, za dalších 10 sekund jde třeba tlak atd., protože máš k dispozici vlastně jedinej jeden analogovej vstup. Zkus někde zjistit, jak přesná je ta zvukovka a upravit to tak, aby přesně měřila napětí 0..10V anebo 4..20mA (to radši - běžnější) a máš vyhráno. Pak stačí udělat automatickej přepínač, kterej bude spínat třeba po 1 sec, na něj navěsit x čidel, všechny ale stejnej výstup 0..10 nebo 4..20 mA a do zvukovky jeden káblík. A pak v komplu akorát naprogramovat, aby se ti to synchronizovalo a je to.....
Uživatelský avatar
Honzk
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 777
Věk: 46
Registrován: 11 dub. 2005, 12:33
Bydliště: Brno

Příspěvekod Honzk » 21 dub. 2005, 13:35

Teď mě říkal kolega co dělá software, že to co sem napsal je problém díky synchronizaci, to znamená, jak zjistit, že je aktivní zrovna to a to čidlo. Říkal ale, že některý firmy dělají karty přímo do PC, který už mají svůj malej procesor a x vstupů/výstupů, myslím že jedna se jmenuje Moravské přístroje a stojí to kolem 3000 a je to jediný řešení. Jinak to nelze rozumně (díky té synchronizaci) udělat, bohužel.......

Jinak čidla teploty a vlhkosti například firma SENSIT, www.sensit.cz, ostatní už asi hledej podle konkrétního čidla. Třeba snímač proudění dělá SIEMENS, ale stojí kolem 12000, mazec, je to drahý jak prase....
Uživatelský avatar
Honzk
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 777
Věk: 46
Registrován: 11 dub. 2005, 12:33
Bydliště: Brno

Příspěvekod seng » 21 dub. 2005, 13:44

Osobne se vubec nevyznam v meterologii, ale pokud bych musel neco podobnyho nedej boze resit, tak bych tam hodil jedno pseudo-cidlo, ktery by produkovalo nejakej konstantni vystup a pomoci nej bych to synchronizoval, jak jsi psal - to je po usecich standartni delky prepinany vystupy... Ale myslim, ze 3000 za hotovy "prepinac" neni zas takova palka, aby se vyplatilo se s tim s*at.

Snad vas dobre chapu...
Uživatelský avatar
seng
Člen pipE-clubu
Člen pipE-clubu
 
Příspěvky: 401
Věk: 42
Registrován: 29 led. 2005, 13:44
Bydliště: Slaný

Další

Zpět na O všem možném

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Magpie [Crawler] a 1 návštěvník


cron